14.10.2013

DEVLERİN ADLARI NEREDEN GELİYOR?

HP
1939 yılında Palo Alto'da bir garajda kurulan HP şirketi garajda kurulan ilk teknoloji firması olma özelliğini de taşıyor. Hewlett Packard'ın kısaltması olan HP ismi kurucuları Bill Hewlett ve David Packard'ın soy isimlerinden geliyor. 
Microsoft:
 Bill Gates ve Paul Allen tarafından 4 nisan 1975 tarihinde kurulan Microsoft ismini 'microcomputer' (mikrobilgisayar) ve 'software' (yazılım) kelimelerinden alıyor.
Sap
1972 yılında beş eski IBM çalışanı tarafından kurulan Alman yazılım şirketi SAP almanca 'Systemanalyse und Programmentwicklung' kelimelerinin kısaltmasından oluşuyor. Türkçe karşılığı ise ''Sistem analizi ve program geliştirme.''
Google:
 Stanford Üniversitesi'nde okuyan iki arkadaş Larry Page ve Sergey Brin tarafından 4 eylül 1998 yılında kuruldu. Larry Page ve Sergey Brin googol sayısından esinlenerek arama motorlarına Google ismini verdi.
Yahoo:1 mart 1995 yılında Jerry Yang ve David Filo tarafından kuruldu. Açılımı 'Yet Another Hierarchical Officious Oracle' olan Yahoo'nun Türkçe karşılığı ise 'Henüz başka bir tane hiyerarşik işgüzar kahin' şeklinde. Kelimenin sonuna ise telaffuzundaki heyecanı göstermesi için ünlem koyuldu.
Oracle Yazılım: Şirketin kurucularından Larry Ellison, Ampex firmasında çalışırken CIA tarafından finanse edilen Oracle isimli bir projede görev aldı. Ellison 1977 yılında kurucuları arasında olduğu şirkete Oracle ismini önerdi ve diğer iki kurucu ortağının da bu ismi beğenmesi ile Oracle markası doğdu. Oracle, eski Yunan ve Roma'da gaipten haber veren kahinlere verilen bir isimdi.
IBM
1911 yılında ABD'de kurulan IBM'in açılımı 'International Business Machines'dir. IBM'in türkçe karşılığı ise 'uluslararası iş makineleri' şeklindedir.
Facebook
4 şubat 2004 tarihinde Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook ismini ABD üniversitelerinde öğrencilerin, öğretmenlerin ve çalışanların doldurduğu 'paper facebook' formlarından alıyor.
Twitter
15 temmuz 2006 tarihinde kurulan mikro blog sitesi Twitter ismini İngilizce bir kelimeden aldı. Twitter İngilizcede 'cıvıltı' anlamına geliyor.
Apple
1976 yılında kurulan Apple'in ismini nasıl seçtiği konusunda birçok iddia bulunmaktadır. En çok kabul göreni ise kurucularından Steve Jobs'ın sıkı bir Beatles hayranı olduğu ve efsane müzik grubu Beatles'in plak şirketi Apple Corps'un isminden etkilenip şirketine Apple ismini verdiği iddiasıdır.
LG
1947 yılında Lak-Hui ismiyle kurulan Koreli şirket 1958 yılında Koreli Goldstar şirketi ile birleşti. Her iki şirketin baş harfleri ile LG markası doğdu.
Nokia
Finlandiyalı Nokia'nın kökenleri 1865 yılına kadar uzanmaktadır. Nokianvirta nehri kıyısında yer alan Nokia kasabasında kurulan şirket adını bu kasabadan aldı
Sony
1946 yılında Japonya'da “Totsuko” ismi ile kurulan şirketin kurucularından Akito Morita Amerikalıların bu ismi söylemekte zorluk çektiğini görünce farklı bir isim arayışına girdi. Latince sonic (sesle ilgili) ve sound (ses) kelimelerinin kökü olan “sonus” ve 1950'li yıllarda ABD'de erkek çocuklarını çağırmak için kullanılan “sonny” kelimelerinden oluşturulan Sony markası 1958 yılında resmi olarak kullanılmaya başlandı.
HTC
1997 yılında Tayvan'da kurulan HTC 'High Tech Computer Corporation' kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı ise 'yüksek teknoloji bilgisayar şirketi'dir.
Siemens:
 1847 yılında Werner von Siemens tarafından Berlin'de kurulan şirket ismini kurucusunun soyadından aldı. İlk yıllarında telgraf makineleri üreten Siemens günümüzde birçok alanda faaliyet gösteren bir teknoloji markası olmayı başardı.
Toshiba:
 1939 yılında Japon Shibaura Seisakusho ve Tokyo Denki şirketleri birleşerek Tokyo Shibaura Denki (Tokyo Shibaura Electric) şirketini kurdular. 1978 yılında ise şirketin isminde kısaltmaya gidildi ve Toshiba Corporation olarak şirketin ismi yenilendi.
Panasonic:
 1918 yılında Japonya´nın Osaka şehrinde kurulan şirketin adı Matsushita olarak 2008 yılına kadar kullanıldı. Panasonic ismi şirketin 1955 yılında ihraç ettiği hoparlörlere verdiği isimdi.
Dell
4 kasım 1984 yılında kurulan Dell ismini kurucusu Micheal Dell'in soy isminden aldı.
Beko
İsrailli yatırımcı Bejerano ile Koç Grubu bir salça ve konserve fabrikası yatırımı için 1954 yılında kurdukları şirkete soy isimlerinin ilk iki harflerinden oluşan Beko (Bejerano-Koç) ismini verdiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder